Posljednji projekti

Galerija

Kontakt

Japandi stil u uređenju enterijera

Skandinavski stil uređenja interijera popularan je već godinama unazad. Jednostavna paleta boja, jasne
forme i minimalizam neke su od glavnih odlika enterijera koji su, godinama unazad, postali jako popularni i na našim prostorima. Kako to obično i biva, svi trendovi neprestano evoluiraju, dobivaju neke nove karakteristike i kombinuju se s drugim stilovima.

Iz potrebe da se u relativno hladnu paletu boja skandinavskog stila unese toplina i osjećaj veće udobnosti posegnulo se za trendovima dalekog istoka. Japan je oduvijek bio poznat po jednostavnosti svojih enterijera, minimalizmu i velikoj praktičnosti prostora. Topli, zemljani tonovi i povezanost unutrašnjeg i vanjskog prostora glavne su odlike svih stambenih jedinica ove daleke nam zemlje. Zidnim plohama dominiraju drvo, ratan i lake pregrade koje prostor čine ugodnijim za boravak.

Kako su enterijeri objekata u Japanu svedeni na minimum, a skandinavski previše hladni, s vremenom se ta dva stila počinju kombinovati i prihvatati najbolje karakteristike i jednog i drugog. Skandinavska jednostavnost, organizacija prostora, te japanski tonaliteti i materijalizacija, naizgled su savršena kombinacija modernog enterijera koji se danas naziva „Japandi“ stilom. 

Zašto je japandi stil idealan za moj dom?

U sve užurbanijem životnom stilu svi težimo ka nekom miru i svom kutku u kojem se osjećamo ugodno i relaksirano. Male kvadrature stambenih prostora zahtijevaju veliku funkcionalnost i praktičnost svih  dijelova naših stanova, a kako biste spojili i udobnost i praktičnost, stambeni prostor treba da bude prozračan i nikako prenatrpan stvarima. Oblici i teksture u prostoru treba da budu skladni, te nenapadni.

Idealni za to su drvo i bež tonovi koji se u Japandi stilu koriste u velikoj mjeri. Teksturiranost površina, slojevitost materijalizacije i kontrasti površina nešto su čime se postiže dodatna nota lijepog i za oko ugodnog prostora. Struktura drvenih površina kao kontrast se postavlja svijetlim i jednostavnim zidnim plohama, te tapaciranom namještaju.

Dosta popularni svijetli enterijeri sa značajnom upotrebom bijele boje sada su dobili jednu novu notu udobnosti i topline prostora. Opuštenija forma, više dekoracija i aksesoara ovaj enterijer čine jednostavnijim za održavanje i ne zahtijevaju svakodnevnu posvećenost čišćenju i vraćanju stvari “na mjesto”. Mlade porodice će na ovome zasigurno biti zahvalne.

Kakve materijale odabrati za enterijer u japandi stilu?

Ukoliko Vam se ideja uređenja enterijera u japandi stilu dopada, naš tim će Vam zasigurno predložiti paletu drvenih dekora s naglašenom teksturom i jednostavnim i mirnim godovima površine. Tonovi mogu da variraju od različitih nijansi hrasta do tamnih tonova oraha. Teksture tapaciranih komada namještaja treba da budu izražene i izgledaju što prirodnije. Glatke tkanine i pliš nikako nisu nešto što ovom stilu pripada! Detalji od ratana, kamena i stakla će svakako biti neizostavni, te će upravo oni pridonijeti dodatnoj slojevitosti tekstura i prostora.

Mat obrada površina i jednostavna paleta boja daju Vam mogućnost širokog izbora materijala. Upravo zato je ovaj stil pogodan da se uklopi i u skromnije budžete, a pruži vrhunski osjećaj udobnosti, te moderan i bezvremenski stil Vašem novom životnom prostoru.

Hit Design